Kedves Kutyabarát Olvasó!

Nagy örömömre szolgál, hogy bemutathatom a Gazdijogsi e-learning tananyagot. Sokáig vártunk, hogy megérjen az az igény, hogy a kutyatartást oktassuk. Sokszor napirendre került már a téma, látva néhány jól működő külföldi példát, hiszen nagyon fontos, hogy a felelős állattartási ismereteket ily módon is minél szélesebb körhöz eljuttassuk. Magyarországon körülbelül 1 millió kutyát tartanak, amely nemzetközi viszonylatban is soknak számít. Azonban nem elég az elhatározás és a kutyák iránti szeretet, a felelősség ennél sokkal többet jelent.

Véleményem szerint a magyar társadalom megérett arra, hogy kedvezően fogadjon egy olyan részletesen kidolgozott, a felelős állattartást népszerűsítő programot, mint amilyen a Gazdijogsi.

Amikor a médiában kidobott kutyákról vagy állatkínzásról tudósítanak, a hír mindig óriási közfelháborodást vált ki, és követelik az állatvédelmi törvény szigorítását. Állatvédelmi törvényünk 1998 óta folyamatosan tökéletesedik és joggal mondhatjuk, hogy példaértékű Európában.

A megoldáshoz azonban másra is szükségünk van. Magyarországon az állatvédelmi törvény biztosítja a szükséges jogi hátteret, de meggyőződésem, hogy szemléletformálás és oktatás nélkül valós eredmények nem érhetők el. 

Kollégáimmal az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat az állattartókat és leendő állattartókat, akik komolyan gondolják a felelős állattartás fogalmát.

A gazdijogsi e-learning tananyaga és a későbbiekben bevezetendő gazda-kutya gyakorlati képzés is mind ezt a célt szolgálják.

Nem kérdés, hogy kutyával együtt élni jó, sok örömöt és élményt jelent. E kapcsolatban a felelősség meghatározó, hiszen már az állat beszerzése előtt felelős döntést kell hoznunk, hogy tudjuk-e biztosítani kedvencünknek mindazt, amire szüksége van és megvannak-e a lehetőségeink és képességeink mindehhez. Legyünk tehát tudatában annak, hogy egy életre választunk.

A kulcsszó tehát a felelősség.

A felelősség egyfelől arra vonatkozik, hogy kedvencünk jóllétéről gondoskodjunk, hogy tartalmas és boldog életet élhessen, másfelől arra is, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.

Országos főállatorvosként arra biztatok minden kutyatartót és leendő kutyatartót, hogy a Nébih szakemberei által összeállított Gazdijogsi tananyagot sajátítsa el, és legyen büszke arra, hogy a felelős állattartók táborához tartozik.

Bízunk benne, hogy a jövőben a gazdák megszerzett tudása révén kutya és ember békés harmóniában tud együtt élni.

Jó tanulást kívánok!

Dr. Bognár Lajos

országos főállatorvos